Emil – Gurmán

Křenová šťávička dodala játrům chuť

Ústí nad Labem – Další kolo týdenní soutěže O nejlepší čtenářský recept má vítěze. Stal jsem jím Jiří Bršek s receptem na Kuřecí játra s křenovou šťávou.

Autor: DENÍK/Petr Sochůrek
14.1.2011 12:34

Dobrý vkus na chutné jídlo hodnotili kladně hosté restaurace Sport Pub Zlatopramen, se kterou čtenáři Ústeckého deníku pravidelně vaří. Během obědů se prodalo všech sedmdesát připravených porcí. Jako příloha ke kuřecím játrům s křenovou šťávou se podávaly krokety.

K menu Ústeckého deníku si mohli návštěvníci objednat frankfurtskou polévku nebo mrkvový salát. „Je to dobré. Nich bych menu nevytkl. Nechal bych to, jak to je,“ řekl Tomáš Kukla.

Nebyl sám, kdo si menu Ústeckého deníku objednal. „Chutná mi to. Jen bych možná do omáčky přidal více křenu,“ přidal se Emil Sedláček.

Pětačtyřicet porcí si objednali zákazníci přímo v restauraci a pětadvacet porcí šlo na rozvoz, kterým se restaurace Sport Pub Zlatopramen také zabývá. „Pochutnal jsem si. Kuchařka zaslouží pochvalu. Krokety jako příloha jsou dobrá volba,“ řekl Petr Stýblo.

Čtenářské menu připravovala kuchařka Martina Hiřičová, která pravidelně se čtenáři Ústeckého deníku vaří. „Musím čtenáře Jiřího Brška pochválit. Je vidět, že ho vaření bude zřejmě bavit. Jde o nenáročný recept, který si doma připraví každá kuchařka. Játra jsou také v českých restauracích mezi hosty dost žádaná. To je vidět na zájmu hostů, kteří k nám přišli na oběd,“ zhodnotila recept Martina Hiřičová.

Čtenáři Ústeckém deníku pravidelně soutěží každý týden ve čtvrtek O nejlepší čtenářský recept. Zasláním svého nejoblíbenějšího receptu na internetovou adresu recepty.ustecky@denik.cz se automaticky každý domácí kuchař dostává do internetového hlasování, kdy čtenáři webových stránek rozhodnou, co se bude vařit příští čtvrtek ve Sport Pubu Zlatopramen na Zimním stadionu.

Menu Ústeckého deníku je poté zařazeno do poledního jídelního lístku a návštěvníci si ho mohou objednat.

Kuřecí játra s křenovou šťávou
Suroviny: 3 rajčata, lžíce sádla, cibule, 6 kusů drůbežích jater, sůl, pepř, křen, zakysaná smetana.

Postup: Rajčata přepůlíme a polijeme horkou vodou. Po třech minutách rajčata vyndáme, sloupneme a nakrájíme na centimetrové kousky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme neosolená, nakrájená játra, která necháme zatáhnout. Přidáme sůl, pepř a nakrájená rajčata. Dusíme doměkka a vodu operativně přiléváme. Nakonec zamícháme zakysanou smetanu a křen. Krátce povaříme. Šťávu zahustíme moukou, ale myslím, že stačí hustá smetana.

Příloha: Hranolky, krokety, brambory.

Jiří Bršek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..